vrijdag 16 augustus 2013

Dit was het dan!

Foto 1 : gebaar
Bron: http://cards.boomerang.nl/kaarten/sveekelen/bye-bye/

 

Vrijdag 16 augustus 2013

Beste lezer(s) , dit was het dan! Mooie liedjes duren niet lang. Er is een tijd van komen en ook die van gaan natuurlijk.  Vandaag kan ik mijn blog afsluiten met een heel goed gevoel. Ik heb een periode meegemaakt van stress, veel energie en tranen. Af en toe eens goed vloeken kon wel deugd doen. Een studie combineren met een job is niet eenvoudig. En daarbij komt nog eens een huishouden bij kijken.

Maar laat ik nu ook positief zijn over deze opdracht. Ik heb vooral geleerd mezelf de discipline op te leggen om een blogbericht meteen af te werken en niet te laten liggen. Ook al was dit niet even gemakkelijk. De ene dag had ik energie over en kon ik zo wel enkele berichten posten , de andere dag sloeg dit dan weer tegen.

Ik kon ook wel op steun van mijn vriend rekenen. Hij hielp er me telkens terug bovenop, wanneer ik het niet meer zag zitten om aan de opdracht te beginnen. Als ik nu terugkijk , ik ben zo gelukkig dat ik het gehaald heb, des te groter de opluchting.

Met deze ervaringen sluit ik mijn medische blog af.

Vriendelijke groeten

Nathalie Govaerts
Studente MMA@Home (Medical Management Assistant)




donderdag 15 augustus 2013

Wel héél straf nieuws!

Foto 1 : Het HIV-virus
Bron: http://www.zizo-magazine.be/82-van-de-nieuwe-hiv-diagnoses-bij-belgen-zijn-homomannen

HIV

Er werd een meisje geboren met het hiv.  Het is de afkorting voor "Human Immunodeficiency Virus".
Zo'n virus kun je krijgen via een besmet persoon. In dit geval zal de moeder het aan haar dochter hebben doorgegeven.

Genezen verklaard!

In het artikel staat wel dat ze functioneel genezen is. Het aidsvirus is niet weg. Het is ergens dus nog aanwezig in het lichaam, maar is zo zwak. Zo zwak dat het haar immuunsysteem onderdrukt. De baby kreeg onmiddellijk bij de geboorte drie standaard antivirale middelen toegediend. Dat verklaart waarom de vorming van virale reservoirs zich verstopten. Deze zijn slapende cellen die de infectie doen opflakkeren.

Bron: Johns Hopkins Children's Center. (2013), 'Peuter genezen van hiv', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr. 4 :12



Overlevingskansen

Foto1 : Logo van de campagne
Bron: http://team231.skynetblogs.be/archive/2009/12/06/kom-op-tegen-kanker-bedankevent.html

Kanker bij mannen en vrouwen

De overlevingskansen bij mannen is in tien jaar van 55% naar 61% gestegen. Voor vrouwen ligt dit percentage iets hoger. Het percentage ging van 65% naar 68%. De kansen op een langer leven zijn te danken aan een betere opsporing (screening) en doelbewuste behandelingen.

Cijfers

Het percentage hangt ook af van het type kanker. Hieronder staan verschillende kankers vermeld met hun percentage :

Huidkanker , prostaatkanker, teelbalkanker en schildklierkanker. Deze groep heeft 96% kans om langer te leven. Zelfs tot vijf jaar na diagnose.

Strottenhoofdkanker , dikkedarmkanker , baarmoederhalskanker. In deze groep daalt het cijfer naar 63%.

Longkanker, longvlieskanker. Dit type kanker heeft slechts 5% kans op overleving.

Bron: Stichting Kankerregister. (2013), 'Langer leven met kanker', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.2: 10

Is er hoop voor Alzheimerpatïenten?

Foto 1 : Moleculestructuur
Bron: http://powerlisting.wikia.com/wiki/List_of_Molecular_Abilities


Molecule die tij doet keren?

Onderzoekers spreken van een molecule om de symptomen van Alzheimer bij muizen om te keren. De muizen zaten in twee groepen. Een groep kreeg een injectie met de TFP5-molecule ( molecule die is afgeleid van regulator CDK5), wat een heel belangrijk hersenenzym is. Door enorme activatie van dit enzym speelt deze een rol bij vorming van plaques en tangles. Plaques en tangles vormen zich in de hersenen bij patiënten met alzheimer.

Een andere groep kreeg een placebo. De ziekte bij de controlemuizen kende een evolutie. Het geheugenverlies van de andere groep herstelde al na enkele injecties. Een opmerkelijk resultaat! Geen enkele muis had last van bijwerkingen.

Effect op mensen

Amerikaanse onderzoekers plannen nu een volgend onderzoek. Het team zal de effecten van de molecule op mensen met alzheimer testen. Hiermee hopen ze dat er een doorbraak komt. Het nieuws zou een grote stap zijn, toch op vlak van de wetenschap.

Bron: National Institutes of Health, Vs. (2013), 'Molecule herstel geheugenverlies', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.2:10