donderdag 15 augustus 2013

Is er hoop voor Alzheimerpatïenten?

Foto 1 : Moleculestructuur
Bron: http://powerlisting.wikia.com/wiki/List_of_Molecular_Abilities


Molecule die tij doet keren?

Onderzoekers spreken van een molecule om de symptomen van Alzheimer bij muizen om te keren. De muizen zaten in twee groepen. Een groep kreeg een injectie met de TFP5-molecule ( molecule die is afgeleid van regulator CDK5), wat een heel belangrijk hersenenzym is. Door enorme activatie van dit enzym speelt deze een rol bij vorming van plaques en tangles. Plaques en tangles vormen zich in de hersenen bij patiënten met alzheimer.

Een andere groep kreeg een placebo. De ziekte bij de controlemuizen kende een evolutie. Het geheugenverlies van de andere groep herstelde al na enkele injecties. Een opmerkelijk resultaat! Geen enkele muis had last van bijwerkingen.

Effect op mensen

Amerikaanse onderzoekers plannen nu een volgend onderzoek. Het team zal de effecten van de molecule op mensen met alzheimer testen. Hiermee hopen ze dat er een doorbraak komt. Het nieuws zou een grote stap zijn, toch op vlak van de wetenschap.

Bron: National Institutes of Health, Vs. (2013), 'Molecule herstel geheugenverlies', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.2:10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten