zondag 28 juli 2013

Onderzoek bijwerkingen chemo en bestraling


Foto 1 : Haaruitval na chemo of radiotherapie
Bron: http://www.rosettelavedette.com/nl/nieuws/chemo-haaruitval-10-veel-gestelde-vragen

Bijwerking

Er is  nog geen voldoende onderzoek naar het voorkomen van ongewenste bijwerkingen bij chemotherapie en bestraling. Patiënten die zijn bestraald of een chemokuur achter de rug hebben worden hierdoor erg ziek. Deze behandeling dient om de tumor(en) te bestrijden. Omdat de behandeling vrijwel agressief is verstoort dit het lichamelijk evenwicht van de patiënt. Volgende symptomen komen snel voor na behandeling:

  • haar die uitvalt ( zie bovenstaande foto);
  • aften in de mond ( wondjes);
  • zich misselijk voelen
  • tintelingen in de handen en voeten;
  • risico op infecties ( immuunsysteem is verzwakt).

 Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

 De organisatie stelt vast dat het lijstje met symptomen ook wel levensbedreigend kunnen zijn. Ze hebben ondertussen alle middelen tegen bijwerkingen onderzocht.  Er werd opgemerkt dat er geen volledig beeld is van wat en niet werkt.  Het doel van de oncologie is om kanker te bestrijden. En daarom ook zijn er weinig studies te vinden naar de bestrijding van bijwerkingen. De aanbevolen middelen bleken dan ook van lage kwaliteit te zijn.

Bewijs

Voetbaden en huidcrèmes hebben tot heden geen bewijs aangetoond dat ze een verzachte functie bevatten. Ook zijn er geen wetenschappelijke argumenten voor mondspoelingen en cannabis , dat braken zou tegengaan. Het centrum heeft anderzijds wel een aantal zaken gevonden met een sterk bewijs:

Antibiotica : voorkomen van infecties
Immodium : om diarree te behandelen
Ijsblokjes:  vermijden van aftes

Toch dringt het centrum erop aan meer onderzoek te verrichten naar bijwerkingen.

Bron: Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. (2013), 'Wat werkt tegen bijwerkingen van chemo en bestraling?', Eos Maandblad Over Wetenschap, Nr2. :13








Geen opmerkingen:

Een reactie posten