zondag 28 juli 2013

Onderzoek bijwerkingen chemo en bestraling


Foto 1 : Haaruitval na chemo of radiotherapie
Bron: http://www.rosettelavedette.com/nl/nieuws/chemo-haaruitval-10-veel-gestelde-vragen

Bijwerking

Er is  nog geen voldoende onderzoek naar het voorkomen van ongewenste bijwerkingen bij chemotherapie en bestraling. Patiënten die zijn bestraald of een chemokuur achter de rug hebben worden hierdoor erg ziek. Deze behandeling dient om de tumor(en) te bestrijden. Omdat de behandeling vrijwel agressief is verstoort dit het lichamelijk evenwicht van de patiënt. Volgende symptomen komen snel voor na behandeling:

  • haar die uitvalt ( zie bovenstaande foto);
  • aften in de mond ( wondjes);
  • zich misselijk voelen
  • tintelingen in de handen en voeten;
  • risico op infecties ( immuunsysteem is verzwakt).

 Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

 De organisatie stelt vast dat het lijstje met symptomen ook wel levensbedreigend kunnen zijn. Ze hebben ondertussen alle middelen tegen bijwerkingen onderzocht.  Er werd opgemerkt dat er geen volledig beeld is van wat en niet werkt.  Het doel van de oncologie is om kanker te bestrijden. En daarom ook zijn er weinig studies te vinden naar de bestrijding van bijwerkingen. De aanbevolen middelen bleken dan ook van lage kwaliteit te zijn.

Bewijs

Voetbaden en huidcrèmes hebben tot heden geen bewijs aangetoond dat ze een verzachte functie bevatten. Ook zijn er geen wetenschappelijke argumenten voor mondspoelingen en cannabis , dat braken zou tegengaan. Het centrum heeft anderzijds wel een aantal zaken gevonden met een sterk bewijs:

Antibiotica : voorkomen van infecties
Immodium : om diarree te behandelen
Ijsblokjes:  vermijden van aftes

Toch dringt het centrum erop aan meer onderzoek te verrichten naar bijwerkingen.

Bron: Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. (2013), 'Wat werkt tegen bijwerkingen van chemo en bestraling?', Eos Maandblad Over Wetenschap, Nr2. :13








In de steek gelaten door het geheugen


Foto1: Het geheugen
Bron: http://www.frankwatching.com/archive/2011/05/29/te-veel-informatie-tast-ons-geheugen-aan/

Menopauze

Eerst en vooral is de menopauze een natuurlijk proces dat bij vrouwen voorkomt. Het ervaren van tijdelijke geheugenproblemen komt vooral voor na de overgang. Tijdens die overgang is er sprake van cognitieve problemen. Vrouwen ondervinden problemen zoals:

  • moeilijkheden met dingen te onthouden;
  • problemen met mentale taken ( dagdagelijkse routine taken).

Amerikaanse onderzoek

Onderzoekers uit Amerika hebben 117 vrouwen getest. Die vrouwen zaten bijna in de overgang, er middenin of er net uit. De groep van 117 onderging tests die polsten naar volgende zaken:

  • aandachtsvermogen;
  • verbaal geheugen;
  • werkgeheugen;
  • opname en opslaan van nieuwe informatie.
Er volgde onmiddellijk ook een vragenlijst over hun menopauze symptomen:

  • opvliegers;
  • slaapproblemen;
  • depressie,
  • angst.
Een bloedtest bepaalde hun oestrogeen gehalte. Uit die test konden de onderzoekers afleiden of er verschillen waren in cognitieve vaardigheden, die te wijten konden zijn aan de symptomen van de menopauze.

Resultaat

Vooral bij vrouwen die net uit de menopauze kwamen traden problemen op met het aanleren van nieuwe, moeilijke woorden. Er werd ook vastgesteld dat hun motoriek slechter was dan vrouwen die er net voor of middenin zaten.

 De onderzoekers stelden vast dat deze problemen niet samenhingen met slapeloosheid, depressie en angst.
Ook niet met veranderingen in de hormoonschommelingen in het bloed, wat typisch is voor de menopauze

Tenslotte zijn deze vastgestelde problemen een geruststelling voor vrouwen in de overgang. Zo benadrukken ze dat de problemen van voorbijgaande aard zijn.

Bron: University of Rochester, Vs. (2013), 'Geheugen faalt na menopauze', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.2 :13

Hoger risico op autisme door vervuiling


Foto1 : Luchtvervuiling door verkeer
Bron: http://www.frankwatching.com/archive/2011/05/29/te-veel-informatie-tast-ons-geheugen-aan/


Zwangerschap en eerste levensjaar

Baby's en kinderen in in hun eerste levensjaar die zijn blootgesteld aan vervuiling lopen een hogere risico op autisme.  Meer en meer aanwijzingen wijzen erop dat de omgeving een rol speel bij de ontwikkeling van autisme.

Verkeer en autisme

Amerikaanse onderzoekers onderzochten het verband tussen luchtvervuiling door verkeerd met verkeer.
Een groep van 279 autistische kinderen werd vergeleken met een groep 245 kinderen zonder autisme. Hierbij werd nagegaan waar de moeders hadden gewoond tijdens hun zwangerschap en het eerste levensjaar van het kind.

Vervolgens vergeleken ze de woonplaatsen met de verontreiniging door het verkeerd.
Ze vergeleken daarna de kinderen die op latere leeftijd autisme ontwikkelden. Daaruit bleek dat de kinderen die in een hoog verontreinigde woonplaats woonden tot drie keer meer risico liepen dan kinderen die op een zuivere woonplaats verbleven.

Onduidelijk

Uit het onderzoek werd nog niet duidelijk welke stoffen een invloed hebben bij de ontwikkeling van autisme. Wel wijzen de onderzoekers erop dat eender welke blootstelling aan luchtvervuiling neurologische gevolgen kan hebben.

Bron: Archives of General Pyschiatry. (2013), 'Meer autisme door luchtvervuiling?', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.1 :18

Slechts twee dagen weeënremmers

Foto 1 : Zwangerschap
Bron: http://hubregtse.blogspot.be/2006/03/zwangerschap.html

Vroege zwangerschap

Bij een te vroege zwangerschap hoeven zwangere vrouwen vandaag niet langer dan twee dagen meer weeënremmers te slikken. Deze medicatie krijgen vrouwen wanneer een zwangere vrouw veel te vroeg zal bevallen. De medicatie verlaagt het risico op een doodgeboren of ernstige zieke baby.

Schadelijk effect

De medicatie kan wel schadelijk zijn voor moeder en kind. Maar dit was tot nu toe nog niet helemaal duidelijk. Nederlandse ziekenhuizen hebben alle afdelingen met een intensive care vergeleken. Het onderzoek gebeurde voor baby's tussen 2008 en 2010. Daarbij keek men naar het effect van kortdurend en langdurend gebruik van de medicatie. Zo'n 400 zwangere vrouwen namen deel aan de studie. De vrouwen kregen medicijnen voor de ontwikkeling van de longen bij hun ongeboren kind.  Om de medicatie tijd te geven was het noodzakelijk de vrouwen de eerste 48 uur weeënremmers toe te dienen. Nadien volgde er een loting. De loting bepaalde wie er tabletten kreeg en wie een placebo.

Resultaat

Vrouwen die de middelen hebben geslikt gedurende twee weken duurde niet langer dan vrouwen die de medicatie maar twee dagen kregen. Het aantal zieke kinderen en kinderen die overleden bleef in elke groep gelijk. Er was ook geen verschil in het geboortegewicht, duur van beademing of opnameduur.

Vaststelling

De medicatie heeft wel invloed op het bloedverlies tijden de bevalling. Vrouwen die lang hadden geslikt verloren iets meer bloed. De onderzoekers raden af om zwangere vrouwen langer dan twee dagen weeënremmers te geven.

Bron: UMC Saint Radboud, Nijmegen. (2013), 'Weeënremmers kunnen korter', Eos Maanblad Over Wetenschap Nr.2 :11

Een gezonde snack




Foto 1 : komkommer
Bron: http://hemelhuisje.skynetblogs.be/tag/komkommer

De snack

De snack is een dagdagelijks woord voor het snoepen bij de televisie. Veel kinderen laten zich verleiden door al het lekkers. Hieronder verstaan we oa:

  • chocolade;
  • chips;
  • televisieworstjes;
  • .... .
Veel ouders verbieden hun kinderen om een snack te nemen. Maar eigenlijk kan het ook anders. Een bordje groenten met kaasblokjes blijkt een veel betere combinatie.  Zo zullen ze minder calorieën binnen krijgen. Hiervan kunnen ze eten naar hartelust. Een verzadigd gevoel krijgen ze zo goed als bij de caloriebommen.

Onderzoek bij 200 Amerikaanse kinderen

Kinderartsen uit Amerika lieten een onderzoek bij kinderen van acht tot elf jaar uitvoeren. De kinderen keken naar hun favoriete tekenfilmpjes.  De kinderen werden ingedeeld in subgroepen :
  • een bordje met chips ;
  • een bordje met alleen groenten;
  • een bordje met enkel kaas ;
  • een bordje met zowel kaas als groenten.
De kinderen mochten naar hartelust eten.

Cijfers

Uit cijfers blijkt het volgende :

een kaas-groentensnack :  72% minder calorieën dan de chipseters.
enkel kaas of enkel groenten : 60 % minder calorieën dan de chipseters

En dat na een 45-tal minuten tv-kijken.

Besluit

Kinderen met een gecombineerde snack ( kaas + groenten) kregen een kleiner aantal calorieën binnen , maar hadden een even verzadigd gevoel als die van de chipseters.  Het effect bij kinderen met overgewicht werd ook aangetoond.  Ook bij kinderen van ouders die niet op hun eetgewoontes letten bleek dit effect ook groot.

Bron: Cornell University. (2013), ' Groenten + kaas = minder calorieën', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.2 :11



woensdag 24 juli 2013

Opgelet met medicatie voor de alvleesklier!

Foto 1 : Pancreas
Bron: http://biology-pictures.blogspot.be/2011/10/anatomy-of-liver-and-pancreas.html

Pancreatitis

Pancreatitis is de wetenschappelijk naam. In Nederlands betekent dit een ontsteking van de alvleesklier. Deze aandoening is het gevolg van een tijdelijke ontsteking aan de alvleesklier. Zowel galstenen als een hoog alcoholverbruik kunnen één van de boosdoeners zijn. In een kwart van de gevallen is de oorzaak niet gekend. Patiënten herstellen meestal zonder bijkomende problemen, toch kan de ontsteking levensbedreigend worden. (zo'n 15 tot 20%)

Cijfers

Onderzoek heeft aangetoond dat cortisone slikken een oorzaak is. Tussen 2006 en 2008 was er een vergelijking met zo'n 6000 patiënten die een alvleesklierontsteking hebben gehad. Die groep werd vergeleken met 61.000 gezonde personen.  Personen die cortisone in pilvorm slikken loopt 70% meer risico op een ontsteking te ontwikkelen. Na drie dagen slikken was het zo goed als duidelijk.  Dit sluit uit dat de ontsteking het gevolg was van de ziekte en niet van de medicatie.

Risico bij behandeling

Cortinone, een stof die in inhalatoren zit voor de behandeling van astma is geen medicatie die het risico op een ontsteking verhoogt.

Toch kan me cortisone in pilvorm blijven nemen besluiten de onderzoekers, mits een verwittiging van de voorschrijvende arts. De patiënt moet op de hoogte zijn dat alcohol en tabaksgebruik factoren zijn op een verhoogd risico.

Bron: Karolinska Instuut, Zweden. (2013), 'Cortisone gevaarlijk voor alvleesklier', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.4 :11





Kanker behandeld door tumor als vaccin


Foto 1 : Kankercellen
Bron: http://www.openheavens.be/onderwijs/artikelen/35-goddelijke-regering/139-de-apostolische-en-antiapostolische-beweging

Chemotherapie

Volgens Franse oncologen is chemotherapie de beste methode om kanker te bestrijden. Deze therapie doodt zoveel mogelijk de slechte cellen , maar spoort het immuunsysteem ook aan om te komen helpen.

De onderzoekers stellen vast dat de tumorcellen bij een kankerpatiënt(e) een specifieke stof uitscheiden. Deze stof lapt de eigen cellen van het lichaam op, waarbij ze zich reppen naar de plaats waar de kankercellen zich bevinden.

De immuuncellen nemen de stof op, wat het immuunsysteem in werking stelt en een mobilisatie geeft in het lichaam.De tumorcellen die niet zijn gedood door de therapie krijgen een afrekening met de killercellen van ons immuunsysteem.

En nu ?

De vaststelling biedt nieuwe mogelijkheden. Zo zou men kunnen verklaren waarom het ene medicijn al dan niet aanslaat of niet. Bestaande therapieën zouden veranderen in de vorm van een vaccin. Hierbij mobiliseert de tumor het immuunsysteem van de bezoekers tegen zichzelf. Op basis daarvan kan men betere kankermedicijnen gaan ontwikkelingen. Men kan ook beter gaan voorspellen welke invloed de therapieën hebben op kankerpatiënten.

Bron: Institut Gustave Roussy, Frankrijk.(2013), 'Tumor wordt vaccin tegen kanker', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.5 :12

dinsdag 23 juli 2013

Cannabis , een nieuw geneesmiddel?

Foto 1 : Zo ziet cannabis eruit
Bron: http://www.breakline.be/2013/05/30/nieuwsoverzicht-mei/

Cannabis versus dementie?

De Australische wetenschap is aan het uitzoeken welk effect cannabis heeft op dementie.  Men probeert uit te maken of cannabis de ziekte kan voorkomen of te reduceren. Bij het onderzoek zijn ook neurologen betrokken. Cannabidiol zou eigenschappen bevatten die wonderen kunnen verrichten voor de hersenen en het behandelen van geheugenverlies "

Muizen

Tim Karl , maakt deel uit van het Australische onderzoeksteam. Hij vertelt dat muizen zijn gebruikt bij het onderzoek. Zij werden gekweekt met de eigenschappen van Alzheimer. Zo kreeg één groep muizen de stof cannabidiol ingespoten.

Resultaat : vertoonden plotseling een enorme vooruitgang bij proeven waarbij het geheugen en vermogen tot herkenning werden gedaan.

Cannabidiol is overigens niet de belangrijkste werkzame stof van cannabis. Dat is tetrahydrocannabinol, dat het bewustzijn verandert.

Besluit

Dit resulteerde van een ziek gedrag naar het niveau van gezonde dieren.  Het onderzoeksproject is gepresenteerd in de jaarvergadering van de Australian Neuroscience Society in Melbourne

 Bron: Volkskrant.nl. (2013), 'Cannabis heilzaam tegen dementie?', De Morgen [website], <http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1574860/2013/02/06/Cannabis-heilzaam-tegen-dementie.dhtml>, 23 juli 2013.





zondag 21 juli 2013

Voeding gelinkt aan darmkanker

Foto1 : Calorierijke voeding
Bron: http://www.123rf.com/photo_9924570_hamburger-with-potatoes-on-wooden-background.html

Calorierijke voeding

Schotse onderzoekers hebben calorierijke voeding in kaart gebracht. Ze bekeken het verband met darmkanker.  Hierbij stelden ze de vergelijking tussen 2000 patiënten met darmkanker en 2000 mensen zonder kanker. Onderzoekers uit Edinburgh en Aberdeen hadden een statistisch verband gevonden tussen calorierijke maaltijden en suiker, gezoete dranken.  Chips, koekjes, taarten, chocolade, nootjes en snoepjes bevatten heel veel suiker en vat.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er 10% van alle patiënten met darmkanker. Tijdens het onderzoek zijn ook andere factoren onderzocht. Het gaat om gewicht, roken en de levensstijl.

Onderzoekleidster Evropi Theodoratou meldt dat darmkanker 18% hoger ligt bij calorierijke voeding. Volgens haar is dit interessant, omdat de voeding in het westen van Europa steeds juist aantrekkelijk is.

Tegenstelling

De kankerbestrijding, Cancer Research Uk beweert dat het nog niet is bewezen dat deze vorm van voeding effectief de oorzaak van darmkanker is. De organisatie geeft dan wel volgende informatie mee. Overmatig eten zorgt voor het verdikken. Verdikken is dan wel een factor voor de ontwikkeling van darmkanker. Minder drinken, meer bewegen en een gezonde voeding is een goede stap in de juiste richting.

 Bron: APN.'Calorierijke voeding gelinkt aan darmkanker',  De Morgen [website], <http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1668733/2013/07/14/Calorierijke-voeding-gelinkt-aan-darmkanker.dhtml> , 21 juli 2013.


zaterdag 20 juli 2013

Roken, het neven effect op vrouwen

Foto 1 : Slogan " Roken is dodelijk "
Bron: http://raaskalderij.wordpress.com/2011/01/18/amerikaanse-studie-stoppen-met-roken-is-niet-alleen-bijzonder-onaangenaam-het-is-ook-volstrekt-nutteloos/



Roken

Tweedehands rook zorgt ervoor dat de goede cholesterol van tiener meisjes lager ligt dan die van tiener jongens. Rokende vrouwen daarentegen hebben een groter risico om darmkanker te krijgen dan mannen.


Wetenschappelijk onderzoek

De gegevens van ongeveer duizend tieners, die tussen 1989 en 1992 in Perth geboren, zijn bestudeerd door wetenschappers. De helft hiervan was reeds blootgesteld aan passief roken sinds voor hun geboorte tot hun 17de levensjaar.Toen van deze adolescenten een bloedstaal werd genomen bleek de goede cholesterol bij de meisjes, die heel hun leven lang passief hadden gerookt, heel wat lager dan hun tegenhangers die hier niet aan werden blootgesteld.Een lager gehalte van goede cholesterol verlaagt het risico op hart en vaatziektes.


Effect

Het moet wel gezegd worden dat 2dehands roken wel hetzelfde effect had op de leden van het mannelijk geslacht. Hun goede cholesterol was namelijk niet zover gedaald als van de meisjes. Hierbij kan dus de conclusie gemaakt worden dat een blootstelling aan rook dus nadeliger is voor een vrouw dan voor een man.

Risico

Een andere studie wees trouwens ook uit dat rokende vrouwen 19% kans meer risico hadden op darmkanker dan de de niet-rokende vrouwen. Bij mannen was dat verschil slechts 8%. Die studie was gebaseerd  op het 14 jaar lang volgen van 600.000 Noorse mannen en vrouwen. De conclusie hiervoor was : hoe eerder men rookte , hoe groter de kans op darmkanker. Namelijk zo'n 50% meer bij vrouwen.


Het filmpje hieronder moet de ernst van roken aantonen. Hiermee hoopt men toch het doel te bereiken. Roken is en blijft dodelijk!






Bron: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.(2013), 'Roken is slechter voor vrouwen', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.6 :8


donderdag 18 juli 2013

Nieuwe technologie , de kunstlever?!


Foto 1: Anatomie van de lever
Bron: http://www.energieherstelplan.nl/page.php?page=545&level=498



 

Is er hoop op een nieuwe lever?

Kunstmatig gekweekte levercellen kunnen leverpatiënten in de toekomst helpen.


Maar eerst tijd voor een Grieks verhaaltje....
Tijdens de Griekse oude periode stal Prometheus , een Griekse god voor wie zijn geschiedenis nog up to date is het vuur van andere goden.

De goden straften Prometheus af door hem vast te binden aan een berg. Een adelaar kwam zijn lever stelen, maar zijn lever groeide elke dag terug aan, waardoor de adelaar ook telkens terugvloog. Eigenlijk zo gek nog niet bedacht!

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat een lever inderdaad kan regenereren als er een stuk ontbreekt of operatief is weggehaald.

De wetenschap

Wetenschappelijk onderzoek is er nog niet aan uit om deze eigenschap van het regenereen toe te passen op het lichaam om er buiten om leverweefsel te maken  voor transplantaties. Het is namelijk zo dat levercellen heel snel hun functie verliezen zodra ze het uit het lichaam zijn gehaald. Ze weigeren om in het lab te groeien.

Daarom blijven miljoenen leverpatiënten die lijden aan chronische leverziektes voorlopig nog aangewezen op een leverdonor. Even ter info : " Iedere burger is automatisch donor bij overlijden". (maar de familie moet wel nog toestemming geven)

Studie en proef

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden duizenden levercellen van zo'n 8 verschillende weefseldonoren. Daaruit werd ontdekt dat twaalf chemische bestanddelen er zich aan toe zetten zich te delen en nieuw weefsel aan te maken. En dit door onderzoek te verrichten door cellen op een petrischaaltje te leggen.

Toekomstperspectief

 De onderzoekers hopen op basis van die behandelde levercellen , cellen op een vormpje te kunnen zetten en ze in te planten bij muizen om na te gaan of ze kunnen worden gebruikt als vervangend levend weefsel.
Ook hebben ze het plan om de chemische vrijgekomen bestanddelen in geneesmiddelen te verwerken. Zo kan het leverweefsel bij patiënten gestimuleerd worden.

Bron: Massachusettes Institute of Technology, VS.(2013), 'Lever uit het lab', Eos Maandblad Over Wetenschap 
Nr.7/8 :10




Overdaad doet meer kwaad dan goed

Foto 1 : Vitamine D  wordt aangemaakt door blootstelling aan de zon
Bron: http://50plusje.blogspot.be/2012/02/vitamine-d-kan-ontstekingen-afremmen.html

Vitamine D = blootstelling aan de zon

De maatschappij wordt er alsmaar meer op benadrukt dat een tekort aan vitamine D schadelijk kan zijn.
Dit halen we uit blootstelling aan de zon. Een tekort kan wel verscheidene gevolgen hebben vandien

Gevolgen :
  • hoge bloeddruk;
  • verharding van de bloedvaten.
We stellen vast dat D-supplementen te vaak wordt voorgeschreven aan vooral nierpatiënten, ouderen en vrouwen die zich in de menopauze (geen menstruatie meer). Het is van vitaal belang voor onze botten in het lichaam.

Cijfers en statistieken 

Uit Amerikaans blijkt dat gezonde mensen geen baat hebben om supplementen in te nemen. De gegevens van het onderzoek waaraan 1000 mensen deelnamen komen uit de NHES ( National Health and Nutrition Examination Survey). Dit onderzoek dateerde tussen 2001 en 2004. Deze gegevens werden geanalyseerd en vastgelegd naast die van de mortaliteitsdata van de NHI (National Health Index). Dit gebeurde in de maand december van het jaar 2006.

Resultaat

Hieruit bleek dat 21 nanogram per milliliter bloed ideaal was om specifiek hart-en vaatziektes te voorkomen. Maar uit diezelfde gegevens bleek ook dat meer vitamine D geen bijkomende bescherming bood. Een te veel aan vitamine D werd gelinkt aan een hoger gehalte C-reactief proteïne, wat het risico op een verharding van de bloedvaten en op cardiovasculaire problemen juist verhoogt.

Besluit

De wetenschapper raden aan je bloed geregeld te laten testen. Plus eventuele tekorten aan te pakken door middel van een doktersvoorschrift.

Bron: Johns Hopkins Medicine, Baltimore, VS.(2013, ' Te veel D is niet oké', Eos Maandblad over Wetenschap Nr.6 :8




woensdag 17 juli 2013

Alzheimer in de ban van olijfolie

Foto 1 : Olijfolie
Bron :http://www.she.be/nl/aan-tafel/aid1391381/olijfolie-mag-toch-in-open-fles.aspx

Betekenis Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een ziekte van neurologische aard. Dit wil zeggen dat het zich voordoet in het zenuwstelsel. De ziekte kenmerkt zich met geheugenverlies. De hersenen functioneren dan niet meer naar behoren.

Alzheimer en olijfolie?

Uit een recente studie zou aangetoond zijn dat olijfolie een beschermende functie bevat. De olie zou de verdere ontwikkeling van Alzheimer tegenhouden. De consumptie van olijfolie is op z'n best bij de eerste persing. Deze persing heet vierge of extra vierge, wat is vermeld op de flessen in de winkel.

Studiegroep

Een groep bestaande uit 1880 inwoners van New York zijn 14 jaar opeenvolgend opgevolgd. De groep moest zich strikt aan de voedingsvoorwaarden houden.Een andere proef heeft men op muizen getest. De muizen kregen drie dagen lang olijfolie toegediend.

Resultaat

Olijfolie zou een helende stof, oleocanthal genaamd bevatten. De stof is aanwezig in pure olijfolie. Zo blijkt de stofnaam effect te hebben als pijnstiller en ontstekingsremmer. Oleocanthal blijkt vorming van plaques tegen te houden. Plaques hebben een cruciale rol bij hersenschade.

Besluit

De stof bevordert de aanmaak van twee eiwitten. De eiwitten zijn belangrijk om de beta-amyloïdes af te voeren uit de hersenen. De onderzoekers besluiten dat de stof de ziekte helpt voorkomen , maar niet om ze te bestrijden.

Bron:  ACS Chemical Neuroscience.(2013), 'Olijfolie voorkomt Alzheimer', Eos Maandblad Voor Wetenschap Nr.6 :9

Doorbraak Multiple Sclerose


Foto1 : Voorbeeld van een axon
Bron: http://www/ms-vlaanderen.be/leven-met-ms/wat-is_ms/medische-info

Multiple Sclerose , afgekort tot MS

De maatschappij gebruikt de afkorting "MS" , maar deze staat voor multiple sclerose. MS is een chronische ziekte. Ons immuunsysteem maakt de myeline kapot in ons lichaam , meer bepaald in de hersenen. De myeline zorgt voor een snelle geleiding en geeft signalen van en naar de hersenen. Bij patiënten met multiple sclerose werkt deze niet meer en krijgen ze verlammingsverschijnselen.

Nieuwe behandeling

Om MS te behandelen onderdrukt men het immuunsysteem. Dit heeft ook wel een nadeel. De patiënt(e) krijgt ernstige bijwerkingen :

  • vatbaarder voor infecties;
  • kanker.
In de strijd tegen multiple sclerose (MS) is er  nu een nieuwe behandeling voorgesteld. De nieuwe behandeling werkt met ontelbare myeline-antigenen. Hierdoor smokkelen de patiënten via hun eigen bloedcellen de witte bloedcellen mee in het lichaam. Het immuunsysteem herkent de antigenen als lichaamseigen cellen. En daardoor worden ze ook niet meer aangevallen.

Resultaat

De proef op negen personen was te klein om resultaten te boeken. Er was wel een vermindering van de immuunreacties op myeline van zo'n 50% tot 75%. Het is dus nog niet zeker dat deze nieuwe behandeling de ziekte kan voorkomen. De behandeling is veilig. Deze nieuwe methode maakt ook duidelijk dat de ziekte kan afgeremd worden. Ook is er sprake van geen verdere bijwerkingen meer.

Verder....

De test moet er nu voor zorgen dat de onderzoekers een groter onderzoek plannen. Hiermee willen ze bepalen of de nieuwe behandeling MS kan stoppen.

Extra

In het filmpje komt nog meer uitleg over MS, toegelicht door specialisten. Het fragment geeft ook een duidelijker beeld van de ziekte.






Bron:  Scienc Translational Medicine. (2013). 'Doorbraak in MS-onderzoek, Eos Maandblad Voor Wetenschap
Nr.7/8 :10

maandag 8 juli 2013

Rugpijn, Deel 6 : Artrose

Foto 1 : Foto van artrose van de wervelkolom
Bron: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7714


Definitie "Artrose "

Artrose is de wetenschappelijke naam voor slijtage.  Het zet zich op volgende dragende gewrichten:
  • enkels;
  • knieën;
  • nek;
  • rug.  
  •  

Natuurlijk proces

Artrose is niet zo slecht als de maatschappij denkt. Integendeel, het is een goedaardige aandoening. Vanaf het tweede deel van de twintiger jaren begint het menselijk lichaam te verouderen. Iets waar de natuur zijn gang in gaat. Het lichaam zoekt naar oplossingen om op een behoorlijke manier te blijven functioneren. Een gevolg van artrose is dat het lichaam extra bot maakt op de gewrichten, waardoor het gewrichtsoppervlak mee vergroot en drukverdeling optimaal kan verlopen. Het brengt zowel voordelen en nadelen met zich mee. 
Personen die belast zijn met artrose kunnen wat stijver zijn en hun belastbaarheid kan lichtjes dalen. Hierdoor kunnen ze minder lang aan één stuk blijven werken. Of hebben ze moeite met op staan, doordat ze moeilijk op gang komen. Artrose wordt vaak aangeduid als oorzaak van rugpijn, maar het veroorzaakt daarom niet altijd pijn.

Evolutie

Artrose trekt vooral de oudere bevolkingsgroep. Of jij in de toekomst artrose zal krijgen is afhankelijk van heel wat factoren. Heb je er een genetische aanleg voor? In welke mate heb jij je lichaam getraind , belast en verzorg? Hoe ziet de kwaliteit van jouw botten eruit?

Wat eraan te doen?

Eraan proberen te ontsnappen is niet mogelijk Het maakt deel van een natuurlijk verouderingsproces. En dat houdt in dat het ook niet meer verdwijnt. Het kan wel stabiel blijven of erger worden. Wat zeer belangrijk is dat de patiënten blijven bewegen.

Bron: (2013). 'Artrose', Goed Gevoel , Nr5 :37

Rugpijn, Deel 5 : Kanaalstenose



Foto 1 : Voorbeeld van kanaalstenose
Bron: http://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/79/lumbale-kanaalstenose

Wat is kanaalstenose?

Kanaalstenose is een typisch verschijnsel bij de oudere bevolkingspopulatie. verduidelijkt Griet Brusselmans. Slijtage of degeneratie van de wervelkolom vormt immers de basis van het probleem. Kanaalstenose duidt op vernauwing van het ruggenmergkanaal, die door artrose op de rugwervel, verdikte ligamenten, versleten tussenwervelschijven of specifieke vetafzetting veroorzaakt wordt. In principe kan een vernauwing overal optreden, maar het meest voorkomende is de rug.


Het ruggenmerk krijgt minder plaats en dit veroorzaakt klachten. Mensen die er aan lijden, klagen voornamelijk van :
  • pijn in één of meerdere benen,
  • pijn in de onderrug.
De klachten treden ook pas op na een eind wandelen en enige tijd rechtstaan. Ze zijn bijgevolg beweging-en houdingsgebonden..De pijn in de rug en in de bneen wordt bij stappen erger en de benen ervaring krachtverlies.Om de klachten te verminderen, gaan patiënten vooroverbuigen,hurken of zitten.

Bij het voorover buigen krijg het ruggenmerk opnieuw de nodige ruimte, worden de zenuwen voorzien van zuurstof en krijgt de patiënt weer kracht in de benen.

De mogelijk remedies zijn grotendeels afhankelijk van de specifieke oorzaak van het probleem.  Is het vooral een verkeerde houding die parten speelt, dan kan het aannemen van een ander houding ook hulp bieden.
Soms kunnen epidurale infiltraties met cortisone de pijn verlichten. Een operatie om het ruggenmergkanaal kan worden overwogen wanneer het conservatieve beleid faalt.

Bron: (2013), 'Kanaalstenose', Goed gevoel Nr5. :36

Rugpijn, Deel 4 : Hernia

Foto 1 : Voorbeeld Hernia
Bron: http://www.leefnugezonder.be/rug-bewegen-tegen-hernia/

Hernia

Hernia's maken geen deel uit van het rariteitenkabinet. Bijna iedereen kent ze bij naam. Maar met hun naam en faam zijn ook een aantal hardnekkige mythes verweven. Zo liggen incidenten bij tillen, zoals vaak gedacht inderdaad soms aan de basis van een lumbale hernia, maar het is zeker niet zo dat je bij het optillen van een zware doos zomaar plotseling door een hernia zal overvallen worden. De rug is immers van nature een zeer stevig geheel, dat erop voorzien is om allerhande bewegingen uit te voeren. Een hernia maakt geen onderscheid leeftijd. Het kan zowel jong als oud treffen, maar tussenwervelschijven die reeds aan enige slijtage onderworpen zijn, lopen wel meer risico.

Maar wat zijn beruchte hernia's nu precies? Wel , een hernia duidt op een scheurtje van de tussenwervelschijven en hoewel het bijzonder ernstig klinkt, is het dat niet altijd. Dokter Griet Brusselmans licht toe:

Een tussenwervelschijf is een druk vervelende elastische structuur tussen twee wervels. Bij een scheurtje in de buitenste banden kan het zachte binnenste deel van de schijf uitpuilen. Soms kan dit stukje zorgen voor een prikkeling van of druk op de zenuwen waardoor pijn ontstaat in de onderrug en het been. Een hernia hoeft niet echt steeds ernstige klachten te geven. Sommige mensen zijn er zich nauwelijks van bewust.

De pijnklachten kennen vaak een spontaan herstel binnen een tijdspanne van vier tot zes weken. In bepaalde gevallen zorgt de druk of ontsteking op de zenuwwortel echter voor erge pijn en gevoelsstoornissen in het been of in het volledige zadelgebied. Bij dergelijke uitgesproken en plotse klachten moet de patiënten zeker snel door een arts worden gezien.

In afwezigheid van deze hoger beschreven alarmsymptomen, is de behandeling van een hernia in eerste instantie conservatief. Dat wil zeggen dat er ontstekingsremmers en ontspanners voor de spieren worden voorgeschreven , vaak ook aangevuld met kinesitherapie. Wanneer de klachten na vier tot zes weken nog steeds even fel aanwezig zijn, kan een doorverwijzing naar een specialist zinvol zijn. Deze kan dan bijvoorbeeld infiltratie  met cortisone van de betrokken zenuw aanraden. Cortisone is immers een sterke ontstekingsremmer, die door zijn ontzwellende effect meer ruimte rondom de geknelde zenuw zal creëren, waardoor de zenuw zijn functies kan hernemen en de pijn vermindert.


Maar niet enkel medicatie zal het herstel bevorderen. Een tussenwervelschijf krijgt zijn voeding net door middel van beweging, dus is het van essentieel belang dat de patiënt zo snel mogelijk opnieuw zijn dagelijks routine aan bewegingsactiviteiten opstart.

Bij rugklachten hebben we immers gauw de neiging om zeer voorzichtig te worden, maar dat is net niet goed voor de rug. Vrij snel beginnen bewegen, afgewisseld met rust, is de boodschap.

Hieronder volgt nog een filmpje over hernia:




Bron: (2013), 'Hernia', Goed Gevoel Nr.5 :36

Rugpijn, Deel 3: Ziekte van Bechterew

Foto : Evolutie Ziekte van Bechterew
Bron : http://www.ruginfo-en-pijn.be/spondylodese.html

Ziekte van Bechterew of Spondylodese.

Is een reumatologische aandoening. Ze manifesteert zich meestal bij jonge twintigers verklaart dokter Brusselmans. Het is een aandoening waarbij een ontstekingsreactie optreedt in de gewrichten van de wervelkolom. Dit leidt tot een verstijving van de wervelzuil, waardoor deze op termijn de kenmerken van een bamboestok verwerkt en de patiënt letterlijk verstijft. Dit kan gepaard gaan met een voorovergebogen kromming van de wervelzuil wat een karakteristiek beeld geeft op de röntgenfoto's. De pijn situeert zich vaak net iets hoger of lager dan de onderrug, namelijk ter hoogte van de bekkengewrichten of tussen de schouderbladen. Het gaat voornamelijk om inflammatoire klachten, die periodiek voorkomen. Gemiddeld 1 op de tweehonderd patiënten krijgt er mee te kampen. Zo zeldzaam is het nu dus ook weer niet.

De ernst is ook zeer wisselend, van nauwelijks merkbaar tot hevig invaliderend. Deze specifieke vorm van rugpijn wordt het best door de reumatoloog opgevolgd en behandeld.

Extra :

Omdat er in het artikel niet veel informatie beschikbaar was, volgt hierbij een filmpje met een persoonlijke getuigenis van een persoon met de ziekte van Bechterew. Een specialist komt ook aan het woord, die ons meer uitleg geeft over deze aandoening.



 













Bron : (2013), 'ziekte van Bechterw', Goed Gevoel , Nr5. :35

Rugpijn, Deel 2: Bekkeninstabiliteit

Foto 1 : Bekkenbodem
Bron: .dutchbodybuilding.com/f43/discusbulging-nek-c5-c6-325795/


Instabiliteit van het bekken


Bekkeninstabiliteit komt vooral bij vrouwen voor. Dit manifesteert zich meestal tijdens en na de zwangerschap , onder invloed van hormonale veranderingen.

Het veroorzaakt pijn ter hoogte van bekkengewrocht of het schaambeen. In bepaalde situaties is er ook sprake van laterale of zijdelingse pijn aan de heupen.

Deze aandoening heft te maken van het weker worden van de ligamentaire structuren, die het bekken omgeven en samenhouden. Ook dit is een natuurlijk proces die voorkomt onder hormonale invloeden en nuttig om de geboorte mogelijk te maken.

Kan wel ongemakken met zich meebrengen.  De gynaecoloog verwijst bij veel last naar een kinesitherapeut. , die door middel van oefeningen of het gebruik va steungordel de klachten zal verminderen.

De klachten verdwijnen spontaan na de zwangerschap.  Elke zwangere vrouw kan dit ontwikkelen.  Maar vrouwen die een voorgeschiedenis hebben van pijn in de onderrug hebben wel een grote kans om bekkenpijn tijdens de zwangerschap.

Bron : (2013), 'Bekkeninstabiliteit', Goed Gevoel Nr.5 :35

Rugpijn , Deel 1 : Discus Bulging



Foto 1 : Discus Bulging van de rug
Bron :http://forum.dutchbodybuilding.com/f43/discusbulging-nek-c5-c6-325795/


Discus Bulging

Eerst en vooral is het een aandoening die geen pijnklachten geeft. Dus is het de minst pijnlijke van de zes oorzaken.

Op de foto kan men heel duidelijk zien dat er een licht uitpuilende tussenwervelschijf is. Deze komt voor vooral bij het ouder worden. Dan wordt die schijf iets minder veerkrachtig. Maar op zijn functie te kunnen behouden neem de wervelschijf een vorm aan van een plattere band.

Vaak dacht men dat dit een voorloper was op de hernia, maar dit is het dus niet. Dit is een aandoening met een natuurlijk evolutieproces die bij ouderen voorkomt.

Dokters en specialisten raden vooral om te blijven bewegen en zich niet te laten weerhouden om actief te blijven.

Bron: (2013), ' Discus Bulging', Goed Gevoel Nr.5 :35

Rugpijn , zes mogelijke aandoeningen

Voorbeeld : Pijn in de rug
Bron:  http://www.fitisfun.be/gezondheid/last-van-rugpijn-train-je-rugspieren/


Rugpijn? Het kan ons wel overkomen.
Wat veroorzaakt rugpijn, wat zijn de gevolgen?

In de zes opeenvolgende artikels kunt u lezen wat rugpijn zou kunnen veroorzaken. Elke aandoening heb ik kort samengevat, zodat het beter te begrijpen valt.

Welke die zes zijn staan hier onder opgesomd :
1. Discus Bulging
2. Bekkeninstabiliteit
3. Ziekte van Bechterew
4. Hernia
5. Kanaalstenose
6. Artrose

Bron : (2013), 'Lage rugpijn, zes remedies, 'Goed Gevoel, Nr.5 :34-37