donderdag 18 juli 2013

Overdaad doet meer kwaad dan goed

Foto 1 : Vitamine D  wordt aangemaakt door blootstelling aan de zon
Bron: http://50plusje.blogspot.be/2012/02/vitamine-d-kan-ontstekingen-afremmen.html

Vitamine D = blootstelling aan de zon

De maatschappij wordt er alsmaar meer op benadrukt dat een tekort aan vitamine D schadelijk kan zijn.
Dit halen we uit blootstelling aan de zon. Een tekort kan wel verscheidene gevolgen hebben vandien

Gevolgen :
  • hoge bloeddruk;
  • verharding van de bloedvaten.
We stellen vast dat D-supplementen te vaak wordt voorgeschreven aan vooral nierpatiënten, ouderen en vrouwen die zich in de menopauze (geen menstruatie meer). Het is van vitaal belang voor onze botten in het lichaam.

Cijfers en statistieken 

Uit Amerikaans blijkt dat gezonde mensen geen baat hebben om supplementen in te nemen. De gegevens van het onderzoek waaraan 1000 mensen deelnamen komen uit de NHES ( National Health and Nutrition Examination Survey). Dit onderzoek dateerde tussen 2001 en 2004. Deze gegevens werden geanalyseerd en vastgelegd naast die van de mortaliteitsdata van de NHI (National Health Index). Dit gebeurde in de maand december van het jaar 2006.

Resultaat

Hieruit bleek dat 21 nanogram per milliliter bloed ideaal was om specifiek hart-en vaatziektes te voorkomen. Maar uit diezelfde gegevens bleek ook dat meer vitamine D geen bijkomende bescherming bood. Een te veel aan vitamine D werd gelinkt aan een hoger gehalte C-reactief proteïne, wat het risico op een verharding van de bloedvaten en op cardiovasculaire problemen juist verhoogt.

Besluit

De wetenschapper raden aan je bloed geregeld te laten testen. Plus eventuele tekorten aan te pakken door middel van een doktersvoorschrift.

Bron: Johns Hopkins Medicine, Baltimore, VS.(2013, ' Te veel D is niet oké', Eos Maandblad over Wetenschap Nr.6 :8




Geen opmerkingen:

Een reactie posten