zondag 21 juli 2013

Voeding gelinkt aan darmkanker

Foto1 : Calorierijke voeding
Bron: http://www.123rf.com/photo_9924570_hamburger-with-potatoes-on-wooden-background.html

Calorierijke voeding

Schotse onderzoekers hebben calorierijke voeding in kaart gebracht. Ze bekeken het verband met darmkanker.  Hierbij stelden ze de vergelijking tussen 2000 patiënten met darmkanker en 2000 mensen zonder kanker. Onderzoekers uit Edinburgh en Aberdeen hadden een statistisch verband gevonden tussen calorierijke maaltijden en suiker, gezoete dranken.  Chips, koekjes, taarten, chocolade, nootjes en snoepjes bevatten heel veel suiker en vat.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er 10% van alle patiënten met darmkanker. Tijdens het onderzoek zijn ook andere factoren onderzocht. Het gaat om gewicht, roken en de levensstijl.

Onderzoekleidster Evropi Theodoratou meldt dat darmkanker 18% hoger ligt bij calorierijke voeding. Volgens haar is dit interessant, omdat de voeding in het westen van Europa steeds juist aantrekkelijk is.

Tegenstelling

De kankerbestrijding, Cancer Research Uk beweert dat het nog niet is bewezen dat deze vorm van voeding effectief de oorzaak van darmkanker is. De organisatie geeft dan wel volgende informatie mee. Overmatig eten zorgt voor het verdikken. Verdikken is dan wel een factor voor de ontwikkeling van darmkanker. Minder drinken, meer bewegen en een gezonde voeding is een goede stap in de juiste richting.

 Bron: APN.'Calorierijke voeding gelinkt aan darmkanker',  De Morgen [website], <http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1668733/2013/07/14/Calorierijke-voeding-gelinkt-aan-darmkanker.dhtml> , 21 juli 2013.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten