maandag 8 juli 2013

Rugpijn, Deel 4 : Hernia

Foto 1 : Voorbeeld Hernia
Bron: http://www.leefnugezonder.be/rug-bewegen-tegen-hernia/

Hernia

Hernia's maken geen deel uit van het rariteitenkabinet. Bijna iedereen kent ze bij naam. Maar met hun naam en faam zijn ook een aantal hardnekkige mythes verweven. Zo liggen incidenten bij tillen, zoals vaak gedacht inderdaad soms aan de basis van een lumbale hernia, maar het is zeker niet zo dat je bij het optillen van een zware doos zomaar plotseling door een hernia zal overvallen worden. De rug is immers van nature een zeer stevig geheel, dat erop voorzien is om allerhande bewegingen uit te voeren. Een hernia maakt geen onderscheid leeftijd. Het kan zowel jong als oud treffen, maar tussenwervelschijven die reeds aan enige slijtage onderworpen zijn, lopen wel meer risico.

Maar wat zijn beruchte hernia's nu precies? Wel , een hernia duidt op een scheurtje van de tussenwervelschijven en hoewel het bijzonder ernstig klinkt, is het dat niet altijd. Dokter Griet Brusselmans licht toe:

Een tussenwervelschijf is een druk vervelende elastische structuur tussen twee wervels. Bij een scheurtje in de buitenste banden kan het zachte binnenste deel van de schijf uitpuilen. Soms kan dit stukje zorgen voor een prikkeling van of druk op de zenuwen waardoor pijn ontstaat in de onderrug en het been. Een hernia hoeft niet echt steeds ernstige klachten te geven. Sommige mensen zijn er zich nauwelijks van bewust.

De pijnklachten kennen vaak een spontaan herstel binnen een tijdspanne van vier tot zes weken. In bepaalde gevallen zorgt de druk of ontsteking op de zenuwwortel echter voor erge pijn en gevoelsstoornissen in het been of in het volledige zadelgebied. Bij dergelijke uitgesproken en plotse klachten moet de patiënten zeker snel door een arts worden gezien.

In afwezigheid van deze hoger beschreven alarmsymptomen, is de behandeling van een hernia in eerste instantie conservatief. Dat wil zeggen dat er ontstekingsremmers en ontspanners voor de spieren worden voorgeschreven , vaak ook aangevuld met kinesitherapie. Wanneer de klachten na vier tot zes weken nog steeds even fel aanwezig zijn, kan een doorverwijzing naar een specialist zinvol zijn. Deze kan dan bijvoorbeeld infiltratie  met cortisone van de betrokken zenuw aanraden. Cortisone is immers een sterke ontstekingsremmer, die door zijn ontzwellende effect meer ruimte rondom de geknelde zenuw zal creëren, waardoor de zenuw zijn functies kan hernemen en de pijn vermindert.


Maar niet enkel medicatie zal het herstel bevorderen. Een tussenwervelschijf krijgt zijn voeding net door middel van beweging, dus is het van essentieel belang dat de patiënt zo snel mogelijk opnieuw zijn dagelijks routine aan bewegingsactiviteiten opstart.

Bij rugklachten hebben we immers gauw de neiging om zeer voorzichtig te worden, maar dat is net niet goed voor de rug. Vrij snel beginnen bewegen, afgewisseld met rust, is de boodschap.

Hieronder volgt nog een filmpje over hernia:




Bron: (2013), 'Hernia', Goed Gevoel Nr.5 :36

Geen opmerkingen:

Een reactie posten