maandag 8 juli 2013

Rugpijn, Deel 3: Ziekte van Bechterew

Foto : Evolutie Ziekte van Bechterew
Bron : http://www.ruginfo-en-pijn.be/spondylodese.html

Ziekte van Bechterew of Spondylodese.

Is een reumatologische aandoening. Ze manifesteert zich meestal bij jonge twintigers verklaart dokter Brusselmans. Het is een aandoening waarbij een ontstekingsreactie optreedt in de gewrichten van de wervelkolom. Dit leidt tot een verstijving van de wervelzuil, waardoor deze op termijn de kenmerken van een bamboestok verwerkt en de patiënt letterlijk verstijft. Dit kan gepaard gaan met een voorovergebogen kromming van de wervelzuil wat een karakteristiek beeld geeft op de röntgenfoto's. De pijn situeert zich vaak net iets hoger of lager dan de onderrug, namelijk ter hoogte van de bekkengewrichten of tussen de schouderbladen. Het gaat voornamelijk om inflammatoire klachten, die periodiek voorkomen. Gemiddeld 1 op de tweehonderd patiënten krijgt er mee te kampen. Zo zeldzaam is het nu dus ook weer niet.

De ernst is ook zeer wisselend, van nauwelijks merkbaar tot hevig invaliderend. Deze specifieke vorm van rugpijn wordt het best door de reumatoloog opgevolgd en behandeld.

Extra :

Omdat er in het artikel niet veel informatie beschikbaar was, volgt hierbij een filmpje met een persoonlijke getuigenis van een persoon met de ziekte van Bechterew. Een specialist komt ook aan het woord, die ons meer uitleg geeft over deze aandoening.



 













Bron : (2013), 'ziekte van Bechterw', Goed Gevoel , Nr5. :35

Geen opmerkingen:

Een reactie posten