woensdag 24 juli 2013

Opgelet met medicatie voor de alvleesklier!

Foto 1 : Pancreas
Bron: http://biology-pictures.blogspot.be/2011/10/anatomy-of-liver-and-pancreas.html

Pancreatitis

Pancreatitis is de wetenschappelijk naam. In Nederlands betekent dit een ontsteking van de alvleesklier. Deze aandoening is het gevolg van een tijdelijke ontsteking aan de alvleesklier. Zowel galstenen als een hoog alcoholverbruik kunnen één van de boosdoeners zijn. In een kwart van de gevallen is de oorzaak niet gekend. Patiënten herstellen meestal zonder bijkomende problemen, toch kan de ontsteking levensbedreigend worden. (zo'n 15 tot 20%)

Cijfers

Onderzoek heeft aangetoond dat cortisone slikken een oorzaak is. Tussen 2006 en 2008 was er een vergelijking met zo'n 6000 patiënten die een alvleesklierontsteking hebben gehad. Die groep werd vergeleken met 61.000 gezonde personen.  Personen die cortisone in pilvorm slikken loopt 70% meer risico op een ontsteking te ontwikkelen. Na drie dagen slikken was het zo goed als duidelijk.  Dit sluit uit dat de ontsteking het gevolg was van de ziekte en niet van de medicatie.

Risico bij behandeling

Cortinone, een stof die in inhalatoren zit voor de behandeling van astma is geen medicatie die het risico op een ontsteking verhoogt.

Toch kan me cortisone in pilvorm blijven nemen besluiten de onderzoekers, mits een verwittiging van de voorschrijvende arts. De patiënt moet op de hoogte zijn dat alcohol en tabaksgebruik factoren zijn op een verhoogd risico.

Bron: Karolinska Instuut, Zweden. (2013), 'Cortisone gevaarlijk voor alvleesklier', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.4 :11





Geen opmerkingen:

Een reactie posten