woensdag 17 juli 2013

Alzheimer in de ban van olijfolie

Foto 1 : Olijfolie
Bron :http://www.she.be/nl/aan-tafel/aid1391381/olijfolie-mag-toch-in-open-fles.aspx

Betekenis Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een ziekte van neurologische aard. Dit wil zeggen dat het zich voordoet in het zenuwstelsel. De ziekte kenmerkt zich met geheugenverlies. De hersenen functioneren dan niet meer naar behoren.

Alzheimer en olijfolie?

Uit een recente studie zou aangetoond zijn dat olijfolie een beschermende functie bevat. De olie zou de verdere ontwikkeling van Alzheimer tegenhouden. De consumptie van olijfolie is op z'n best bij de eerste persing. Deze persing heet vierge of extra vierge, wat is vermeld op de flessen in de winkel.

Studiegroep

Een groep bestaande uit 1880 inwoners van New York zijn 14 jaar opeenvolgend opgevolgd. De groep moest zich strikt aan de voedingsvoorwaarden houden.Een andere proef heeft men op muizen getest. De muizen kregen drie dagen lang olijfolie toegediend.

Resultaat

Olijfolie zou een helende stof, oleocanthal genaamd bevatten. De stof is aanwezig in pure olijfolie. Zo blijkt de stofnaam effect te hebben als pijnstiller en ontstekingsremmer. Oleocanthal blijkt vorming van plaques tegen te houden. Plaques hebben een cruciale rol bij hersenschade.

Besluit

De stof bevordert de aanmaak van twee eiwitten. De eiwitten zijn belangrijk om de beta-amyloïdes af te voeren uit de hersenen. De onderzoekers besluiten dat de stof de ziekte helpt voorkomen , maar niet om ze te bestrijden.

Bron:  ACS Chemical Neuroscience.(2013), 'Olijfolie voorkomt Alzheimer', Eos Maandblad Voor Wetenschap Nr.6 :9

Geen opmerkingen:

Een reactie posten