maandag 8 juli 2013

Rugpijn, Deel 6 : Artrose

Foto 1 : Foto van artrose van de wervelkolom
Bron: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7714


Definitie "Artrose "

Artrose is de wetenschappelijke naam voor slijtage.  Het zet zich op volgende dragende gewrichten:
  • enkels;
  • knieën;
  • nek;
  • rug.  
  •  

Natuurlijk proces

Artrose is niet zo slecht als de maatschappij denkt. Integendeel, het is een goedaardige aandoening. Vanaf het tweede deel van de twintiger jaren begint het menselijk lichaam te verouderen. Iets waar de natuur zijn gang in gaat. Het lichaam zoekt naar oplossingen om op een behoorlijke manier te blijven functioneren. Een gevolg van artrose is dat het lichaam extra bot maakt op de gewrichten, waardoor het gewrichtsoppervlak mee vergroot en drukverdeling optimaal kan verlopen. Het brengt zowel voordelen en nadelen met zich mee. 
Personen die belast zijn met artrose kunnen wat stijver zijn en hun belastbaarheid kan lichtjes dalen. Hierdoor kunnen ze minder lang aan één stuk blijven werken. Of hebben ze moeite met op staan, doordat ze moeilijk op gang komen. Artrose wordt vaak aangeduid als oorzaak van rugpijn, maar het veroorzaakt daarom niet altijd pijn.

Evolutie

Artrose trekt vooral de oudere bevolkingsgroep. Of jij in de toekomst artrose zal krijgen is afhankelijk van heel wat factoren. Heb je er een genetische aanleg voor? In welke mate heb jij je lichaam getraind , belast en verzorg? Hoe ziet de kwaliteit van jouw botten eruit?

Wat eraan te doen?

Eraan proberen te ontsnappen is niet mogelijk Het maakt deel van een natuurlijk verouderingsproces. En dat houdt in dat het ook niet meer verdwijnt. Het kan wel stabiel blijven of erger worden. Wat zeer belangrijk is dat de patiënten blijven bewegen.

Bron: (2013). 'Artrose', Goed Gevoel , Nr5 :37

Geen opmerkingen:

Een reactie posten