zaterdag 20 juli 2013

Roken, het neven effect op vrouwen

Foto 1 : Slogan " Roken is dodelijk "
Bron: http://raaskalderij.wordpress.com/2011/01/18/amerikaanse-studie-stoppen-met-roken-is-niet-alleen-bijzonder-onaangenaam-het-is-ook-volstrekt-nutteloos/



Roken

Tweedehands rook zorgt ervoor dat de goede cholesterol van tiener meisjes lager ligt dan die van tiener jongens. Rokende vrouwen daarentegen hebben een groter risico om darmkanker te krijgen dan mannen.


Wetenschappelijk onderzoek

De gegevens van ongeveer duizend tieners, die tussen 1989 en 1992 in Perth geboren, zijn bestudeerd door wetenschappers. De helft hiervan was reeds blootgesteld aan passief roken sinds voor hun geboorte tot hun 17de levensjaar.Toen van deze adolescenten een bloedstaal werd genomen bleek de goede cholesterol bij de meisjes, die heel hun leven lang passief hadden gerookt, heel wat lager dan hun tegenhangers die hier niet aan werden blootgesteld.Een lager gehalte van goede cholesterol verlaagt het risico op hart en vaatziektes.


Effect

Het moet wel gezegd worden dat 2dehands roken wel hetzelfde effect had op de leden van het mannelijk geslacht. Hun goede cholesterol was namelijk niet zover gedaald als van de meisjes. Hierbij kan dus de conclusie gemaakt worden dat een blootstelling aan rook dus nadeliger is voor een vrouw dan voor een man.

Risico

Een andere studie wees trouwens ook uit dat rokende vrouwen 19% kans meer risico hadden op darmkanker dan de de niet-rokende vrouwen. Bij mannen was dat verschil slechts 8%. Die studie was gebaseerd  op het 14 jaar lang volgen van 600.000 Noorse mannen en vrouwen. De conclusie hiervoor was : hoe eerder men rookte , hoe groter de kans op darmkanker. Namelijk zo'n 50% meer bij vrouwen.


Het filmpje hieronder moet de ernst van roken aantonen. Hiermee hoopt men toch het doel te bereiken. Roken is en blijft dodelijk!






Bron: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.(2013), 'Roken is slechter voor vrouwen', Eos Maandblad Over Wetenschap Nr.6 :8


Geen opmerkingen:

Een reactie posten