woensdag 17 juli 2013

Doorbraak Multiple Sclerose


Foto1 : Voorbeeld van een axon
Bron: http://www/ms-vlaanderen.be/leven-met-ms/wat-is_ms/medische-info

Multiple Sclerose , afgekort tot MS

De maatschappij gebruikt de afkorting "MS" , maar deze staat voor multiple sclerose. MS is een chronische ziekte. Ons immuunsysteem maakt de myeline kapot in ons lichaam , meer bepaald in de hersenen. De myeline zorgt voor een snelle geleiding en geeft signalen van en naar de hersenen. Bij patiënten met multiple sclerose werkt deze niet meer en krijgen ze verlammingsverschijnselen.

Nieuwe behandeling

Om MS te behandelen onderdrukt men het immuunsysteem. Dit heeft ook wel een nadeel. De patiënt(e) krijgt ernstige bijwerkingen :

  • vatbaarder voor infecties;
  • kanker.
In de strijd tegen multiple sclerose (MS) is er  nu een nieuwe behandeling voorgesteld. De nieuwe behandeling werkt met ontelbare myeline-antigenen. Hierdoor smokkelen de patiënten via hun eigen bloedcellen de witte bloedcellen mee in het lichaam. Het immuunsysteem herkent de antigenen als lichaamseigen cellen. En daardoor worden ze ook niet meer aangevallen.

Resultaat

De proef op negen personen was te klein om resultaten te boeken. Er was wel een vermindering van de immuunreacties op myeline van zo'n 50% tot 75%. Het is dus nog niet zeker dat deze nieuwe behandeling de ziekte kan voorkomen. De behandeling is veilig. Deze nieuwe methode maakt ook duidelijk dat de ziekte kan afgeremd worden. Ook is er sprake van geen verdere bijwerkingen meer.

Verder....

De test moet er nu voor zorgen dat de onderzoekers een groter onderzoek plannen. Hiermee willen ze bepalen of de nieuwe behandeling MS kan stoppen.

Extra

In het filmpje komt nog meer uitleg over MS, toegelicht door specialisten. Het fragment geeft ook een duidelijker beeld van de ziekte.






Bron:  Scienc Translational Medicine. (2013). 'Doorbraak in MS-onderzoek, Eos Maandblad Voor Wetenschap
Nr.7/8 :10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten