zondag 28 juli 2013

Slechts twee dagen weeënremmers

Foto 1 : Zwangerschap
Bron: http://hubregtse.blogspot.be/2006/03/zwangerschap.html

Vroege zwangerschap

Bij een te vroege zwangerschap hoeven zwangere vrouwen vandaag niet langer dan twee dagen meer weeënremmers te slikken. Deze medicatie krijgen vrouwen wanneer een zwangere vrouw veel te vroeg zal bevallen. De medicatie verlaagt het risico op een doodgeboren of ernstige zieke baby.

Schadelijk effect

De medicatie kan wel schadelijk zijn voor moeder en kind. Maar dit was tot nu toe nog niet helemaal duidelijk. Nederlandse ziekenhuizen hebben alle afdelingen met een intensive care vergeleken. Het onderzoek gebeurde voor baby's tussen 2008 en 2010. Daarbij keek men naar het effect van kortdurend en langdurend gebruik van de medicatie. Zo'n 400 zwangere vrouwen namen deel aan de studie. De vrouwen kregen medicijnen voor de ontwikkeling van de longen bij hun ongeboren kind.  Om de medicatie tijd te geven was het noodzakelijk de vrouwen de eerste 48 uur weeënremmers toe te dienen. Nadien volgde er een loting. De loting bepaalde wie er tabletten kreeg en wie een placebo.

Resultaat

Vrouwen die de middelen hebben geslikt gedurende twee weken duurde niet langer dan vrouwen die de medicatie maar twee dagen kregen. Het aantal zieke kinderen en kinderen die overleden bleef in elke groep gelijk. Er was ook geen verschil in het geboortegewicht, duur van beademing of opnameduur.

Vaststelling

De medicatie heeft wel invloed op het bloedverlies tijden de bevalling. Vrouwen die lang hadden geslikt verloren iets meer bloed. De onderzoekers raden af om zwangere vrouwen langer dan twee dagen weeënremmers te geven.

Bron: UMC Saint Radboud, Nijmegen. (2013), 'Weeënremmers kunnen korter', Eos Maanblad Over Wetenschap Nr.2 :11

Geen opmerkingen:

Een reactie posten