donderdag 18 juli 2013

Nieuwe technologie , de kunstlever?!


Foto 1: Anatomie van de lever
Bron: http://www.energieherstelplan.nl/page.php?page=545&level=498



 

Is er hoop op een nieuwe lever?

Kunstmatig gekweekte levercellen kunnen leverpatiënten in de toekomst helpen.


Maar eerst tijd voor een Grieks verhaaltje....
Tijdens de Griekse oude periode stal Prometheus , een Griekse god voor wie zijn geschiedenis nog up to date is het vuur van andere goden.

De goden straften Prometheus af door hem vast te binden aan een berg. Een adelaar kwam zijn lever stelen, maar zijn lever groeide elke dag terug aan, waardoor de adelaar ook telkens terugvloog. Eigenlijk zo gek nog niet bedacht!

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat een lever inderdaad kan regenereren als er een stuk ontbreekt of operatief is weggehaald.

De wetenschap

Wetenschappelijk onderzoek is er nog niet aan uit om deze eigenschap van het regenereen toe te passen op het lichaam om er buiten om leverweefsel te maken  voor transplantaties. Het is namelijk zo dat levercellen heel snel hun functie verliezen zodra ze het uit het lichaam zijn gehaald. Ze weigeren om in het lab te groeien.

Daarom blijven miljoenen leverpatiënten die lijden aan chronische leverziektes voorlopig nog aangewezen op een leverdonor. Even ter info : " Iedere burger is automatisch donor bij overlijden". (maar de familie moet wel nog toestemming geven)

Studie en proef

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden duizenden levercellen van zo'n 8 verschillende weefseldonoren. Daaruit werd ontdekt dat twaalf chemische bestanddelen er zich aan toe zetten zich te delen en nieuw weefsel aan te maken. En dit door onderzoek te verrichten door cellen op een petrischaaltje te leggen.

Toekomstperspectief

 De onderzoekers hopen op basis van die behandelde levercellen , cellen op een vormpje te kunnen zetten en ze in te planten bij muizen om na te gaan of ze kunnen worden gebruikt als vervangend levend weefsel.
Ook hebben ze het plan om de chemische vrijgekomen bestanddelen in geneesmiddelen te verwerken. Zo kan het leverweefsel bij patiënten gestimuleerd worden.

Bron: Massachusettes Institute of Technology, VS.(2013), 'Lever uit het lab', Eos Maandblad Over Wetenschap 
Nr.7/8 :10




Geen opmerkingen:

Een reactie posten