maandag 8 juli 2013

Rugpijn, Deel 5 : Kanaalstenose



Foto 1 : Voorbeeld van kanaalstenose
Bron: http://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/79/lumbale-kanaalstenose

Wat is kanaalstenose?

Kanaalstenose is een typisch verschijnsel bij de oudere bevolkingspopulatie. verduidelijkt Griet Brusselmans. Slijtage of degeneratie van de wervelkolom vormt immers de basis van het probleem. Kanaalstenose duidt op vernauwing van het ruggenmergkanaal, die door artrose op de rugwervel, verdikte ligamenten, versleten tussenwervelschijven of specifieke vetafzetting veroorzaakt wordt. In principe kan een vernauwing overal optreden, maar het meest voorkomende is de rug.


Het ruggenmerk krijgt minder plaats en dit veroorzaakt klachten. Mensen die er aan lijden, klagen voornamelijk van :
  • pijn in één of meerdere benen,
  • pijn in de onderrug.
De klachten treden ook pas op na een eind wandelen en enige tijd rechtstaan. Ze zijn bijgevolg beweging-en houdingsgebonden..De pijn in de rug en in de bneen wordt bij stappen erger en de benen ervaring krachtverlies.Om de klachten te verminderen, gaan patiënten vooroverbuigen,hurken of zitten.

Bij het voorover buigen krijg het ruggenmerk opnieuw de nodige ruimte, worden de zenuwen voorzien van zuurstof en krijgt de patiënt weer kracht in de benen.

De mogelijk remedies zijn grotendeels afhankelijk van de specifieke oorzaak van het probleem.  Is het vooral een verkeerde houding die parten speelt, dan kan het aannemen van een ander houding ook hulp bieden.
Soms kunnen epidurale infiltraties met cortisone de pijn verlichten. Een operatie om het ruggenmergkanaal kan worden overwogen wanneer het conservatieve beleid faalt.

Bron: (2013), 'Kanaalstenose', Goed gevoel Nr5. :36

Geen opmerkingen:

Een reactie posten